Klachten door thuiswerken nemen toe!

Klachten door thuiswerken nemen toe!

Iedereen die veel thuiswerkt zal waarschijnlijk een moment van herkenning hebben bij het horen dat de fysieke klachten toenemen als gevolg van langdurig thuiswerken. En in veel gevallen zijn de klachten ook logisch te verklaren. De scheiding tussen werk en prive is vervaagd en daarmee is de balans verstoord.

Ergonomie tussen je oren.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een groot deel van de thuiswerkers lunch nuttigt terwijl ze op hun werkplek blijven zitten. Begrijpelijk als je ziet dat veel thuiswerkers de keukentafel als ideale werkplek benoemen.

Ook zien we dat thuiswerkers steeds vaker langer doorwerken. “nog even dit mailtje afmaken en de presentatie van morgen voorbereiden” en plotseling is het al ruim zes uur geweest. Los van de fysieke stress die dit met zich mee brengt zal het thuiswerken ook zijn tol eisen op mentaal vlak en in sommige gevallen zelfs op relationeel vlak. Gelukkig lijkt dit tijdelijk maar er ontstaan steeds meer geluiden dat het thuiswerken na de covid crisis wel eens zou blijven.

We moeten dus een nieuwe balans vinden tussen ons werk en prive leven om stress, burn-out of andere mentale klachten te voorkomen.

Balanceren kun je leren...

Gelukkig zijn er veel tips en tools vindbaar om die balans terug te vinden. Dit begint uiteraard met het stellen van grenzen. Grenzen aan je werktijd bijvoorbeeld. Of het inplannen van een vaste middagpauze waarbij je verplicht een rondje gaat lopen buiten. Bij veel van onze klanten horen we inmiddels dat zij duidelijke afspraken vastleggen waardoor het ook voor hun collega`s makkelijker wordt de grenzen te herkennen.

Een vaak onderschatte sluipmoordenaar is: isolement. Mensen zijn van nature sociale wezens en ECHTE sociale interactie maakt ons gelukkig. Let dus op met het verwarren van een teams/zoom meeting en een face-2-face gesprek, dit is wezenlijk anders.

Voorbeelden van beschermende maatregelen zijn:

  • Vaste middagpauzes inplannen.
  • Verplicht naar buiten gedurende de pauze.
  • Spreek een eindtijd af met jezelf (hart voor de zaak is goed maar niet ten kosten van je gezondheid)
  • Bespreek deze punten met je manager, een goede manager zal dit soort zaken alleen maar aanmoedigen.
  • Zoek echt sociaal contact op. (dit kan ook binnen de normen van het RIVM)

Mentaal ga ik lekker maar fysiek takel ik af.

Bij veel fysiotherapeuten is het topdrukte. Een jaar na het uitbreken van de covid crisis met thuiswerken als gevolg. Ook de lockdown heeft sterk bijgedragen aan het ontstaan van fysieke klachten.

Door het thuiswerken aan de keukentafel zijn een hoop mensen in de lappen mand beland zeker als je lichaam al niet in topconditie was zullen er sluipend klachten ontstaan waardoor je bij een fysio zal belanden. Het investeren in een goede werkplek en een fysiek sterk lichaam is ook hier voor de toekomst een blijvend advies. (lees ook eens onze blog: thuiswerken na crisis)

De thuiswerkplek is eenvoudig te regelen met een aantal essentiële meubels of hulpstukken.

Denk hierbij aan een ergonomische bureaustoel zodat je zithoogte en ondersteuning in je rug afgesteld kunnen worden op jou behoeften, of een monitorbeugel zodat de schermen op de juiste hoogte hangen ten opzichten van je ogen. Kleine aanpassingen die een wereld van verschil zullen maken. Meer informatie over ergonomisch werken kun je vinden op onze kennisbank.

Dat fysiek sterke lichaam komt natuurlijk door gezonde voeding en voldoende beweging. Let op dat je dit niet overdrijft! Na het heropenen van de sportscholen zijn veel mensen fanatiek aan de slag gegaan met de verwachting gewoon weer de draad op te pakken waar ze een half jaar geleden gebleven waren. Zo werkt het natuurlijk niet, dus begin weer rustig met het opbouwen van conditie en spierkracht. Een aanrader is om te focussen op core-stability oefeningen. Het verzwakken van de spieren in deze groep is de voornaamste reden van thuiswerk gerelateerde klachten.  Deze groep kan ook goed getraind worden door het gebruik van een zitbal.

 

Uiteindelijk is alles samen te vatten in één zin: Zorg goed voor jezelf zowel mentaal als fysiek. Neem de tijd om dagelijks even te reflecteren op je gezondheid en behoeften.  

Terug naar blog