Ontspannen en comfortabel werken met een monitor arm

Zit jij in ook regelmatig voor een langere tijd aan het computerscherm gekluisterd, voor je werk of misschien hobbymatig? Dan is de kans groot dat je wel eens last van nek-, rug- of schouderklachten hebt gehad. Het is een veel voorkomend probleem waar steeds meer mensen tegenaan lopen, omdat we tegenwoordig steeds vaker en langer in dezelfde houding werken. Een goede houding achter je computer is dus ontzettend belangrijk!

Een ergonomische werkhouding

De afstelmogelijkheden van je beeldscherm voor een ergonomisch verantwoorde houding zijn vaak vrij beperkt. Misschien werk je nu met een stapel boeken of een opbergbakje om je monitor op de juiste hoogte te krijgen. Dit is een goede eerste stap voor een betere houding, maar er zijn meer factoren die belangrijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de juiste kijkhoek en de afstand van je ogen tot het beeldscherm. Een monitor arm kan een goede uitkomst bieden om je monitor gemakkelijk en snel op de juiste manier af te stellen.

Monitor arm Single

Monitor arm double

Meer comfort met een verticaal scherm of twee schermen naast elkaar

Een monitor arm zorgt ervoor dat je monitor gemakkelijk op elke manier aangepast kan worden door middel van rotatie, zwenken en kantelen. Het ergonomisch afstellen van je monitor is zo een fluitje van een cent, maar een monitor arm biedt daarnaast ook veel mogelijkheden voor het opstellen van je scherm, wat het gebruiksgemak en de productiviteit kan verhogen.

Denk hierbij aan:

  • Het verticaal gebruiken van je monitor. Dit kan van pas komen wanneer je bijvoorbeeld lange teksten wilt lezen zonder te scrollen. Met een monitor arm kan je monitor gemakkelijk van horizontaal naar verticaal worden gedraaid.

  • Het gebruiken van twee schermen naast elkaar, wanneer je bijvoorbeeld vaak werkt met brede Excel sheets of meerdere bestanden tegelijk wilt gebruiken. Een dubbele monitor arm is hiervoor een goede oplossing.

  • Het gebruiken van twee monitoren wanneer er geregeld klanten of collega’s mee dienen te kijken op je scherm. In dit geval kun je gebruik maken van een dubbele monitor arm zodat je de schermen afzonderlijk van elkaar kunt afstellen en de monitoren gemakkelijk gedraaid kunnen worden wanneer dit nodig is.

De opstelling van je monitor kan je productiviteit verhogen, omdat je meer overzicht op je scherm kunt creëren. Met twee schermen naast elkaar hoef je niet telkens te zoeken naar de juiste documenten, maar kun je ze eenvoudig naast elkaar openen. Op deze manier heb je in een oogopslag het overzicht over alle documenten die je bijvoorbeeld nodig hebt bij het maken van spreadsheets of presentaties en het bewerken van tekstbestanden. Ook het verticaal gebruiken van een monitor zorgt voor een beter overzicht bij het werken met A4 documenten, die op deze manier volledig zichtbaar zijn, waardoor je niet telkens naar beneden hoeft te scrollen.

Het bevestigen van een monitor arm

Het bevestigen van een monitor arm hoeft niet ingewikkeld te zijn. De meeste monitoren hebben aan de achterkant vier bevestigingsgaten in de vorm van een vierkant, hierop kan eenvoudig een monitor beugel worden gemonteerd. Het bevestigen van een monitor arm aan het bureau of de muur kan op verschillende manieren. Zo zijn de Ergostands van RIVO Ergonomics gemakkelijk aan het bureau te bevestigen door middel van een meegeleverde klem, die onder het bureau aangedraaid kan worden. Het boren van gaten in de muur of in het bureau is met deze klem dus niet nodig. Mocht je gebruik maken van zware monitoren, is het mogelijk om de monitor arm aan de wand te bevestigen door de bijgeleverde muurbeugel te gebruiken, of om door middel van een gat in het bureau de beugel aan het bureau te bevestigen voor extra stevigheid.

De voordelen op een rij

Een monitor arm biedt dus veel voordelen. Je monitor is in een handomdraai veelzijdig te gebruiken en het beeldscherm kan op een overzichtelijke manier worden ingedeeld. Daarnaast zorgt het gebruiken van een monitor arm voor een gezondere lichaamshouding, doordat je beeldscherm eenvoudig op jouw voorkeuren kan worden afgesteld. Nek en schouders hoeven minder belast te worden door het hoofd minder te kantelen, en de ogen krijgen meer rust door gemakkelijk de hoek en de hoogte van de monitor aan te passen.

Wil jij meer ontspannen en comfortabel kunnen werken? Bekijk hier de single arm en double arm Ergostands van RIVO Ergonomics.

Terug naar blog