Wat gebeurt er met je thuiswerkplek na de pandemie?

Wat gebeurt er met je thuiswerkplek na de pandemie?

Een vraag die ons allemaal in meer of mindere maten bezig houdt is: Hoe gaat straks mijn wereld eruit zien als de Corona crisis voorbij is. Of beter gezegd, wanneer we het virus onder controle hebben. En dit blijft gissen aangezien het verloop grillig is. Wat we wel weten is dat ruim een derde van de mensen die nu thuiswerkt, na Corona, ook graag in de toekomst grotendeels thuis wil blijven werken. Dit bleek na een onderzoek van TNO in februari 2021.

Thuiswerken zal een prominentere plek krijgen in het nieuwe normaal.

Als de werkgevers het verzoek van de werknemers honoreren zal in de toekomst thuiswerken inderdaad een plekje in nemen in het nieuwe normaal. De vraag is dan natuurlijk hoe gaat dit er dan uitzien. En los van de verschillen die ontstaan door de aard van de werkzaamheden zullen vrijwel alle thuiswerkers te maken krijgen met de vraag: waar kan ik een plekje creëren om fatsoenlijk mijn werk te verrichten en waar moet deze plek aan voldoen?

Meteen gevolgd door: Wat gaat dat kosten, en moet ik dit zelf betalen?  

De ideale thuiswerkplek bestaat niet…. Of toch wel?

Een vaak voorkomende oplossing is de keukentafel. En hoewel dit op het eerste oog een goede plek lijkt door het ruime werkblad en de comfortabele stoel blijkt in de praktijk dat dit vaak niet afdoende is. Er zit namelijk een wezenlijk verschil tussen een relaxed dinertje van twee uur of een volle werkdag van acht uur. Vooral die tijd is killing indien je in de verkeerde houding werkt. Na een volle dag werken sta je op en vol je je schouders stijf zijn en je rug gevoelig door het langdurig voorovergebogen naar het scherm staren. Dit is een sterke indicator dat je werkplek nog niet voldoende ergonomisch is ingericht. 

Dit klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Een eetkamer stoel is statisch en werkt een actieve werkhouding tegen.
  • Je scherm staat te laag of te ver weg op het tafelblad.
  • De tafel is te hoog of het zitvlak van je stoel net te laag.

Geen Nood! Er zijn legio oplossingen die in een handomdraai van een suboptimale plek een comfortabele werkplek maken.

De meest voor de hand liggende oplossing is uiteraard een bureaustoel te nemen in plaats van de standaard eetkamerstoel. Hiermee los je twee problemen in één keer op. 1.het hoogte probleem op. Mocht de tafel zo hoog zijn dat je vervolgens niet met je voeten op de grond komt, indien je schouders ontspannen zijn terwijl je aan tafel zit, kijk dan eens naar een voetsteun. 2.Een goede bureaustoel beweegt met jou mee en ondersteunt je gedurende elke beweging. Hierdoor heb je wat we noemen een actieve werkhouding.

Ook zijn er verschillende oplossingen te vinden  om je scherm op de juiste hoogte te krijgen. Uiteraard zonder in je dure eetkamertafel te boren. Een voordelige oplossing is een monitorstandaard. Dit is feitelijk een verhoogde onderzetter voor je beeldscherm met andere woorden de vervanger van de stapel boeken.

Een professionelere aanpak is de monitorarm welke middels een klem aan de zijkant van het tafelblad gemonteerd kan worden. Dit biedt je de mogelijkheid om je scherm in verschillende standen te draaien waardoor je vaak efficiënter kunt werken Zie ook onze blog over de ergostand single/duo.

Heb je al een bureaustoel en geen zin om te investeren in een nieuwe ergonomische stoel dan is een goede rugsteun ook een optie. Dit biedt een zeer budget vriendelijke oplossing om toch de juiste support in je rug te ontvangen.

Een nieuwe trend is de zitbal. De naam zegt het al de zitbal zorgt ervoor dat men gedwongen bezig is met het trainen van de “core stabiliy” dit zorgt automatisch voor een correcte houding. Let op, een zitbal is geen vervanger van een goede bureaustoel. De zitbal is een welkome afwisseling die vaak voor maximaal een paar uurtjes gebruikt dient te worden. Mocht u geïnteresseerd zijn in een zitbal vraag dan gerust om advies via onze contact pagina.

Wat zijn de kosten en wie gaat deze dragen?

Zoals wel vaker het geval weten we dat het voorgaande logisch is en we er beter van worden. Toch zien we na ruim een jaar thuiswerken nog veel te veel mensen die met een laptop op schoot aan het werk zijn of verkrampt aan de keukentafel zitten. Een veel voorkomend argument zijn vaak de kosten van een dergelijke investering. Er vanuit gaand dat er nog geen start is gemaakt met het inrichten van een ergonomische werkplek ziet de investering er als volgt uit:

          Totaal                €545,-

Uiteraard is een zitbal optioneel, maar met de bovenstaande combinatie is de gemiddelde thuiswerker geholpen aan een ergonomisch verantwoorde werkplek. 

Omdat €545,- een hoop geld is word de aankoop vaak uitgesteld en “van uitstel komt afstel”.  Weet echter dat je deze kosten niet perse zelf hoeft te dragen, je werkgever heeft namelijk een zorgplicht die haar opgelegd is vanuit de Arbowetgeving. Hierin is gesteld dat een werknemer met een modaal inkomen (€36.500,-) een budget tussen de €500,- en €1000,- heeft. Dit zou dus voldoende moeten zijn voor een flinke tegemoetkoming of in sommige gevallen het volledig overnemen van de kosten. De FNV heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven wat zeker interessant is om door te nemen.

Uiteindelijk is een dergelijke investering natuurlijk iets dat je voor jezelf doet en waar je bij normaal gebruik lang plezier van kan hebben.

Terug naar blog