Arboregels voor bureaustoelen

Iedereen heeft vast wel eens de term “Arbo” of de  “Arbowet” voorbij horen komen op de werkvloer. Vaak wordt de Arbo namelijk als een autoriteit gezien voor het beschermen van de werknemer tegen slechte werkomstandigheden, waar dus ook het materiaal en de ergonomie tijdens de werkzaamheden onder valt. Echter is de arbo op het gebied van kantoormeubilair niet zo uitgesproken en dwingend als in andere werksectoren. We krijgen vaak de vraag of wij een “Arbo goedgekeurde bureaustoel” verkopen. Echter bestaat er niet zoiets als “een stoel die arbogekeurd is”. Elk bedrijf die kantoor meubels verkoopt en dit wel claimt voert in onze ogen een bepaalde vorm van misleidende reclame uit. Iets waar wij natuurlijk uiterst tegen zijn, wij adviseren onze klanten graag eerlijk en transparant. In dit artikel zullen we dan ook uit te leggen hoe dit precies in elkaar steekt. Omdat de ARBO hier zelf niet zo duidelijk in is, wordt er tegenwoordig vaker verwezen naar de Europese NEN 1335 richtlijn, en de aanvullende Nederlandse richtlijn NPR 1813. Dit zijn een stuk specifieker beschreven richtlijnen die gebruikt kunnen worden om te bepalen of een stoel de instelmogelijkheden bevat om tot een goede en ergonomische zithouding te komen.

Zithoogte

Zodra je plaatsneemt op een stoel, is dit bijna altijd het eerste wat je doet; de zithoogte instellen. De zithoogte is in wezen ook de basis voor alle andere afstellingen een aanpassingen die je daarna gaat maken op je werkplek. Dus zorg dat deze klopt, een goed begin is al het halve werk.
Om de ideale zithoogte te creëren zijn er een aantal vuistregels om in acht te nemen:

Knieën op heuphoogte of lager

Dit wordt ook wel een “open heuphoek” genoemd. De hoek tussen de romp en de (boven)benen dient minimaal 90 graden te zien. Dit zorgt voor minimale spanning op de overgang tussen benen, heup en rug.

Voeten plat

Zorg dat de voeten over de gehele lengte van de zool worden ondersteund. Idealiter doen we dit door de voeten plat op de grond te zetten of eventueel een voetenbankje/verhoging te gebruiken.

Optioneel: Voetenbankje

Verderop in dit artikel zul je merken dat je met meerdere hoogtes rekening dient te houden om in de perfecte zithouding te komen. Soms betekent dit dat de stoel bijvoorbeeld hoger moet worden afgesteld dan wat je hier hebt bepaald, en de voeten niet meer plat op de grond komen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het afstellen van de stoel ten aanzien van een bureau of tafel. Een gemakkelijke manier om dit op te lossen is dan om een voetenbankje of keukenkrukje onder de voeten te plaatsen.